Medovník

Ingredience těsto:  450 g hladké mouky, 150 g cukru krupice nebo krystalu, 1 vejce, 50 g tuku Hera/máslo, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžíce sody

Ingredience krém: 1 Salko, 1 máslo, 1 zakysanou smetanu, cukr moučka, 200 g mletých vlašských ořechů

Postup - těsto:  vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat. Dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku. Hmotu z hrnce poté nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama.Těsto si rozdělíme od oka na 6 stejných dílů. Nejlépe se pracuje ještě s teplým těstem. Pomocí válečku vyválíme z každého dílu placku. Moukou na podsypání a na váleček nemusíme šetřit. Každou placku zvlášť přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Na placku si položíme poklici/talíř/či cokoli kulatého, požadované velikosti a nožem vykroužíme kolečko. Těsto jde jen trochu do výšky, takže tak jak ho vykrojíme, tak bude velké i po upečení. Zbytky těsta si dáme stranou a z nich potom vyválíme 7. placku. Upečeme ale i odkrojky zhruba ze 2-3 placek, které použijeme rozlámané na obalení a posypání medovníku. Placky upečeme v předehřáté troubě na 170° C (elektrická). Každá placka se peče jen cca 5-7 minut ! Upečené placky necháme vychládnout a mezitím si připravíme náplně, které jsou dvě.

Postup - náplně:

1. náplň: Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém si opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší, budeme s ní mazat i boky medovníku.

2. náplň: zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny (1/3 = cca 5 lžic)

Dokončení: když placky vychládnou, vezmeme první placku, namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku, namažeme krémem 2 a takto to střídáme až položíme sedmou placku. Kromě vrchu namažeme krémem 1 i boky.  Nakonec vezmeme upečené okrojky a rozlámeme je, nebo rozdrtíme válečkem nadrobno a celý medovník posypeme, i strany. Medovník vložíme do igelitového pytle, pečlivě uzavřeme, případně vložíme do krabice, nebo pod poklop a dáme uležet do chladnější místnosti (ne do ledničky)

 

Tisk receptu