Vánoční jablkový závin

Ingredience: 250 g hladké mouky, 1 lžíce drůbežího nebo vepřového sádla, 1 vejce, 1 lžička octa, špetka soli, půl šálku vlažné vody

Náplň: 1 kg oloupaných jablek, šálek strouhané housky, 1/8 másla, lžíce másla na pomaštění závinu, 4 lžíce cukru, lžička skořice, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Postup: ve vlažné vodě rozmícháme vejce, rozehřáté sádlo, ocet a sůl. Touto směsí po lžičce zaděláme mouku, a až se tekutina s moukou dobře spojí, vypracujeme těsto rukama, až je hladké, vláčné a nelepivé. Svineme je do bochánku, přikryjeme zahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočinout.  Mezitím si nakrájíme jablka na plátky. Pak těsto rozdělíme na poloviny. Jeden díl necháme přikrytý, aby těsto neokoralo. Druhý díl rozválíme na vále na placku, tu pak dále rozvalujeme na utěrce posypané moukou. Těsto ještě vytahujeme hřbety rukou, až je velmi tenké. Silnější okraje odřízneme. Vytaženou placku pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme na másle osmaženou strouhankou, posypeme polovinou nakrájených jablek (ne až do krajů), jablka poprášíme skořicí, posypeme cukrem, opranými rozinkami a nasekanými ořechy. Jsou-li jablka více šťavnatá, posypeme je ještě trochu strouhankou. Pak pomocí utěrky začneme závin zabalovat. Přitom ještě těsto pokapeme máslem, aby dobře lístkovalo. Závin z utěrky dáme na pomaštěný plech a stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Závin na plechu potřeme máslem a propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Občas závin potřeme máslem. Upečené záviny nakrájíme, urovnáme na mísu a pocukrujeme vanilkovým cukrem.

 

Tisk receptu