Arabské brambory

Ingredience 4 porce: 1,5 kg brambor, 2 středně velké cibule, 125 g másla, 250 g žampionů (čerstvých), směs koření "Arabská", sůl, 250 g, 1 kelímek zakysané smetany

Postup: toto výborné a chutné jídlo může být buď samostatným vegetariánským pokrmem nebo také zajímavou přílohou k masu. Příprava je jednoduchá. Vezmeme si nejprve brambory, které oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Na másle zpěníme cibulku , přidáme 1 lžíci směsi koření "Arabská" a osmahneme dozlatova. Přidáme nakrájené brambory, 1 lžičku soli, podlijeme vodou (asi 3 dcl) a dusíme doměkka (vody raději trochu méně, aby se brambory nerozvařily). Zbylou vodu slijeme. Mezitím si na másle opečeme na čtvrtky nakrájené žampiony, které přendáme do tepla. Uvařené brambory opatrně promícháme s opečenými žampiony a zakysanou smetanou. Vše přendáme do zapékací nádoby, povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme (bez pokličky) 20 minut při teplotě 220 °C. Podáváme se zeleninovou oblohou (hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.)

Na posypání: 100 g strouhaného sýra

Přílohy: zeleninová obloha = hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.