Pohádková inspirace

Pohádková inspirace

 

Modrá cukrová poleva

 

Ingredience: moučkový cukr podle potřeby (asi 300 g), trocha rumu, vlažná voda podle potřeby, modrá barva (směs modrého a fialového bretonu)

 

Postup: cukr s rumem smíchejte v misce společně s barvivem. K modré je třeba přidat fialovou, abyste získali odstín odpovídající barvě vodní hladiny. Podle potřeby přidejte vlahou vodu, ale dejte pozor, aby poleva nebyla příliš řídká. Hůře by pak tuhla a stékala by.

 

Korpus pro karamelový dort

 

Ingredience: 6 žloutků, 250 g moučkového cukru, 100 g cukru krystal, 200 ml vlažné vody, sníh ze 6 bílků, 300 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva

Postup: ze žloutků a moučkového cukru utřete v míse pěnu. V malém kastrolu svařte na karamel krystalový cukr, přilijte 200 ml vlažné vody, vše ještě svařte a odstavte. Mírně vlažný karamel poté zašlehejte do utřených žloutků. Zvlášť smíchejte mouku s mletými ořechy a práškem do pečiva a směs po částech vmíchejte do karamelového základu. Zároveň vmíchejte tuhý sníh z bílků, nalijte těsto do obdélníkové formy a upečte.

 

Krém do korpusu a na potření

 

Ingredience: 1 proslazené kondenzované mléko SALKO v konzervě, velká kostka čerstvého másla (250 g)

 

Postup: plechovku kondenzovaného mléka vařte 2,5 hodiny ve vodě. Obsah musí uvnitř hustě zkaramelizovat. Po vychladnutí konzervu otevřete, obsah vytřete do mísy, přidejte kostku rozměklého másla a dobře vyšlehejte. Podobný krém si připravíte z 200 g krystalového cukru svařeného dohněda, do kterého přidáte 1 balení šlehačky. Směs nechte přejít varem a po vychladnutí do ní zašlehejte 350 g třeného másla.

 

Postup: 1 - Obdélníkový korpus nechte po upečení zchladnout, vyklopte ho a poté opatrně prokrojte  2 - Spodní polovinu pokropte rumem a potřete zavařeninou. Pro děti je vhodnější meruňková  3 - Dospělí naopak ocení spíše ostřejší rybízový rosol. Následně může přijít na řadu vrstva krému  4 - Krém z karamelizovaného kondenzovaného mléka si rozdělte tak, aby zbylo i na potření boků  5 - V další fázi přiklopte druhou polovinu korpusu. Opět ho pokropte důkladně tuzemákem  6 - Příprava modré cukrové polevy je snadná (viz recept), dejte jen pozor na dávkování vlahé vody  7 - Poleva nesmí být příliš řídká, ale ani hustá. Jakmile ji pěkně uhladíte, nechte ji důkladně ztuhnout  8 - Nyní můžete potřít boky zbylým karamelovým krémem. Pozor, abyste nepoškodili modrou vrstvu!  9 - Vrstvu krému po stranách rovnoměrně posypte barevným cukrářským zdobením (perličkami) 10 - Perličky můžete do boků zatlačit i čistou stěrkou. Pak rozložte na dort marcipánové rybky  11 - Přidejte i připravené marcipánové chaluhy (viz str. 34), korály, šnečky a cukrové kamínky  12 - Nakonec můžete po dně rozsít několik stříbrných perliček.

 

Tisk receptu